Meny

Kalender

April
MTOTFLS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345

Aktiviteter

Ingen aktiviteter tilgjengelig for øyeblikket
nbea-esk@online.no 2016-06-20 13:17:31

FØRSTE GANG PÅ STEVNE

Tips når du skal på friidrettsstevne

Her er noen råd til deg som skal være med på friidrettsstevne for første gang. Det er et par ting å huske på, men først og fremst er det god stemning og morsomt å delta. Gjør ditt beste, ha det gøy, og kanskje klarer du å slå din egen «pers»!

Det pleier å være med en eller flere trenere/ledere fra friidrettsgruppen på de prioriterte stevnene. Vi prøver å hjelpe til ved start, innstilling av startblokker, gir tips og hjelp i kast- og hoppøvelsene.

 

Påmelding
Alle stevner står oppført i terminlisten til Oslo og Akershus friidrettskrets. Nesøya har valgt seg ut noen stevner som vi prioriterer å delta på.

Meld deg på i god tid før fristen for stevnet går ut. De fleste stevner er det online påmelding via “Min idrett”. Velg ut de øvelsene du har mest lyst til å delta på. 
 
Tidsskjema
Tidsskjema for stevnet publiseres som regel på hjemmesiden til arrangøren et par dager før stevnet.

Oppmøte/opprop:
Det henges vanligvis opp oppropslister med de påmeldte, som du må krysse deg av på senest en time før øvelsen starter.  Skriv også opp den personlige rekorden din i øvelsen, hvis du har gjort det før i konkurranse.

Oppvarming
Du bør beregne god tid til å varme opp og tøye ut, før øvelsen starter. Husk å få startnummer, som skal festes på konkurransedrakten.

Opprop/oppmøte på øvelsen:
Møt opp der øvelsen gjennomføres i god tid før øvelsen starter. Da blir alle ropt opp i den rekkefølgen dere skal starte i. Du må svare når ditt navn ropes opp.

Premier
I 10-årsklassen rangeres ikke resultatene. Det varierer en del fra stevne til stevne hvordan det blir premiert. Det er vanligvis deltagerpremier til alle i klassene 10-12 år. Ellers er det premie til de tre beste, og noen ganger 1/3 premiering.

 


Nyttig å vite om de vanligste øvelsene:
 

Sprint (60m-100m-200m og hekkeøvelser)

Heat: Det er ofte mange deltagere, og da blir dere delt inn i flere puljer (heat). Det er vanlig å sette sammen heatene slik at du løper sammen med dem som er omtrent like raske som deg.  Hvis det er første gang du er med i konkurranse, og du ikke har noen ”pers”, så starter du i heat med andre som også er helt nye.

Startblokker: Du kan velge om du vil starte stående, eller om du vil bruke startblokk. Mange av deltagerne i de yngste årsklassene starter med stående start.

Når starteren (han eller hun som skyter med pistolen) skal starte dere, skjer dette:

  • Starteren blåser i fløyta og roper: ”GJØR KLAR!” Da tar du raskt av deg oppvarmingstøyet (mange liker å ta av dette litt før) og stiller deg BAK startblokka eller 2 m bak startstreken.
  • Starteren sier: ”INNTA PLASSENE”. Da stiller du deg med benet inntil startstreken eller går ned i startblokkene. Du må være helt stille og prøve å ikke deg når du først er ordentlig på plass.
  • Starteren sier ”KLAR!”. Da reiser du deg opp i blokken, med rompa opp i været, og lener deg forover med tyngden på armene. Hvis du starter stående, bøyer du deg litt forover ved startstreken. Se ned i bakken før starteren skyter, og ikke se på starteren.
  • Starteren SKYTER og du løper! Husk å løpe helt inn til mål – ikke slapp av før du er helt over målstreken.

Tjuvstart: Hvis starteren skyter en gang til etter at startskuddet er gått, er det tjuvstart. Da stopper du og går rolig tilbake til start. Du kan bare tjuvstarte en gang. Starteren kan også blåse hardt i fløyta i stedet for å skyte en gang til.


Lengde: Ta løpefart frem til stasfelt eller planke. Ta sats på ett bein mellom to hvite striper rett før sandgropen. Dette heter satsfelt og gjelder for klassene 10-13 år. Satsfeltet er på 50 cm. Du må ikke satse etter den siste stripen, for da blir hoppet regnet som dødt.  Da blir det ikke målt. Du får alle gyldige hopp målt fra der hvor du satser med foten inne i feltet til bakerste punkt i sanden. Husk å bøye deg forover når du lander, og ikke sett ned hånden bak deg i sanden!

Dommeren som står ved lengdegropen er ofte veldig flink til å forklare hva som skal skje! Du får treningshopp før konkurransen starer, og 3-6 forsøk i selve konkurransen.


Høyde: Her snakker dommeren med deg om hvilken høyde du vil begynne å hoppe på, og så begynner konkurransen på den laveste høyden noen har valgt. (for eks. 90 cm). Du får tre forsøk på å hoppe over denne høyden. Klarer du det, går du videre til neste høyde (95 cm) og får tre forsøk her også. Det er først når du har revet tre ganger på en høyde at du er ute av konkurransen.

Her får du også lov å ta treningshopp før dere begynner.

 

Kule: Her skal du ta sats inne i en ring, og det er veldig viktig at du går inn- og ut av ringen bakerst. Det er som regel en strek på begge sider av ringen som viser deg grensen. Foran ligger kastfeltet hvor kula lander. Når du har støtt kula ut i kastfeltet er det viktig at du holder begge beina i ringen før du går ut i bakkant av ringen, ellers blir støtet regnet som ugyldig og ikke målt.

Du får prøvestøt (prøvekast) og 3-6 forsøk i selve konkurransen.